ישראלים רבים כבר נוכחו לדעת שאם ברצונם למצות את מלוא ההזדמנויות הכלכליות הזמינות להם, עליהם להרחיב את הפריזמה, אל מעבר לגבולות הארץ. כיום יותר מתמיד, מתבצעים אפיקי השקעה והתרחבות עסקית ברמה גלובלית.
השלב הראשון בכל יוזמה כזו, היא בניית תשתית יציבה ונוחה במדינת היעד. פתיחת חשבון בנק באירופה היא במקרים רבים משימה מרכזית שתידרש מאיתנו. בין אם בכוונתך לפתוח חשבון בנק במדינה אירופית כדי להרחיב את העסק, לבצע השקעה, לקראת לימודים אקדמיים במדינה או אפילו רילוקיישן קבוע, ישנם היבטים רבים שיש לבחון לפני שיוצאים לדרך. כאן, נסביר כל מה שחשוב לדעת לקראת פתיחת החשבון.
חשבון בנק אירופאי מאפשר הרבה יותר מאחזקת כספים בעו”ש. מדובר בצעד שמספק שער לטווח רחב של פעולות פיננסיות. בין השאר, החשבון מאפשר לבצע את הפעולות הבאות.
כלל הכלים הללו זמינים גם באמצעים דיגיטליים, כך שניתן יהיה לנהל את החשבון מכל מקום.
על אף שבמדינות מסוימות תושבות או אזרחות יכולים להקל אל תהליך פתיחת החשבון, לא מדובר בתנאי הכרחי. במדינות סקנדינביות כמו נורבגיה ודנמרק, בנקים דורשים בדרך כלל הוכחת תושבות. מדינות אחרות, אמנם, מקימות סניפים בישראל, מה שמאפשר גם לאזרחים ישראלים לפתוח חשבון בנק אירופאי. מדובר במגמה שמתרחבת לאחרונה. עם זאת, בנקים עדיין נדרשים לאישור נגיד בנק ישראל והרשות לניירות ערך בישראל על מנת לפתוח נציגות או סניף ישראלי.
על אף שהמגמה מתרחבת, כאמור, האפשרויות יחסית לא מגוונות וככלל, יהיה עלינו לפתוח חשבון במדינה אירופאית ובמקרה זה, יהיה עלינו לדאוג לאישור תושבות כזה או אחר – בין אם ויזת לימודים, עבודה, אשרת שהייה או אזרחות. במידה ומטרת פתיחת החשבון היא השקעה בנדל”ן או עסקים מקומים, אזי הפתיחת תהיה תלויה במדיניות הבנק. יש בנקים מקלים ויש כאלו שפחות.
כן, ישנם בנקים רבים המספקים אפשרות זו לישראלים. עם זאת, יהיה עלינו להחזיק באישור תהליך הגשת הבקשה כולל בדרך כלל הגשת מידע אישי ומסמכים דרך אפליקציה או אתר מאובטח, מה שהופך אותו לאופציה אידיאלית עבור ישראלים שאינם מתגוררים כעת באירופה. בנקים מסורתיים רבים מאפשרים גם הם לבצע את כל הפעולות הנדרשות לאימות זהות המשתמש ופתיחת החשבון מרחוק.
כדי לפתוח חשבון בנק באירופה, יידרשו מספר מסמכים עיקריים:
במדינות בהן הרגולציה מחמירה יותר, עשויים להידרש מסמכים נוספים. ברוב הבנקים, יהיה עלינו להפקיד סכום ראשוני (כ-1000 אירו) על מנת שהחשבון יהיה פעיל.
בנקים דיגיטליים כמו N26, Revolut ו-Wise מספקים פתרונות בנקאיים מודרניים וחכמים. גם כאן, יהיה עלינו להמציא אישור תושבות על מנת לפתוח את החשבון. כלומר הבנקים אינם מציעים שירות של ניהול חשבון עו”ש לתושבי ישראל. במידה ונפתח חשבון כזה הוא ינוהל באירו, אך ניתן יהיה לקבל תשלומים גם בש”ח, ללא עמלות המרה גבוהות.
בחירת המדינה והבנק האידיאליים לפתיחת חשבון בנק באירופה תלויה במספר גורמים עיקריים.
כדי לוודא שאנו אכן מקבלים החלטה מושכלת, מומלץ להיוועץ במומחי פיננסים לקראת בחירת הבנק והמדינה המתאימים.
כמו בכל בחירה פיננסית שנעשה בחיינו, גם צעד זה טומן בחובו יתרונות וחסרונות.
ככל שנבצע סקר שוק ראוי ונקבל ייעוץ מתאים, נוכל למצות את המיטב מהבחירה שלנו וליהנות מכל היתרונות.
ככלל כשפותחים חשבון בנק בחו”ל, כך גם במדינות אירופה חשוב להכיר היטב את האקלים החקיקתי אליו אנו נכנסים כדי לוודא אנו תמיד פועלים כחוק. כאמור, ישראלים מחויבים על פי חוק לדווח לרשויות המס על כלל הפעילות בחשבונותיהם הזרים מכוח הסכמי תקן הדיווח המשותף (CRS) וחוק תאימות המס לחשבונות זרים (FATCA). בנוסף לדרישות הדיווח, יהיה עליך גם לעמוד בתקנות המיסוי במדינת היעד. שיעור חבות המס משתנה ממדינה למדינה בתוך האיחוד האירופי, כך שחלק מבעלי החשבונות עשויים להיות חייבים במיסים על הכנסה שנוצרה בתוך אירופה. כדי להבין במדויק את חבויות המס הפוטנציאליות, חשוב להיוועץ במומחה מבעוד מועד.
התהליך אמור להיות פשוט ורוב הבנקים יוכלו לבצעו בשל הסכמי האיחוד המתירים לבצע פעילות פיננסית ללא השפעת גבולות לאומיים. כדי להעביר את החשבון יהיה עלינו להודיע לבנק על הכוונה לעבור ולהגיש את המסמכים הדרושים לעדכון פרטי החשבון. חשוב לציין שבנקים מסוימים עשויים לגבות עמלות עבור העברות חשבונות, במיוחד אם הן כרוכות בהמרות מטבע או שינויים בתנאי השירות. ייתכנו מקרים בהם יהיה כדאי יותר לסגור את החשבון ולפתוח אותו מחדש במדינה החדשה. לאלו שיבחרו בבנקאות דיגיטלית, זמין תהליך מעבר קל ופשוט.
תקנות הבנקאות של האיחוד האירופי מבטיחות רמת אבטחה גבוהה במיוחד. במסגרת תוכנית אבטחת ההפקדות של האיחוד האירופי (DGS), המחזיקים בחשבון בבנקים אירופאים מבוטחים בגבולות אחריות של עד 100,000 אירו לכל חשבון. הגנה זו פירושה שאם בנק הופך לחדל פירעון או מתמודד עם קשיים כלכליים, הכספים של כל בעל חשבון מכוסים עד לגבול זה. עבור חשבונות משותפים, זמינים גבולות אחריות כפולים, כך שכל בעל חשבון נהנה מכיסוי שווה.
מצבים מסוימים אף מאפשרים כיסוי גבוה יותר. לדוגמה, הפקדות ממכירת נדל”ן, תשלומי ביטוח או אירועי חיים משמעותיים (כמו הסדרי נישואין או גירושין) עשויים לזכות לכיסוי נוסף לתקופה מוגבלת, בדרך כלל עד 12 חודשים. מדובר בפתרון חשוב מאין כמותו שמספק שקט נפשי ותחושת ביטחון אן מול כל התרחישים שעשויים לחול בכלכלה האירופית. זהו היבט קריטי במיוחד אם אנו מנהלים את החשבון מרחוק.
פתיחת חשבון בנק במדינה אירופית פותחת שער אל עולם שלם של אפשרויות עבור ישראלים המחפשים הזדמנויות חדשות לשגשוג. על ידי סקר שוק מתאים וייעוץ מקצועי, נוכל לקבל החלטות מושכלות ולהבטיח שנמצה את המיטב מהפתרון הפיננסי החדש שלנו מעבר לים.
*כל הסתמכות על המידע בכתבה הינו באחריות המשתמש/ת בלבד ואין לראות בו ייעוץ משפטי ו/או ייעוץ פיננסי או כל ייעוץ אחר. נדרשת זהירות בהסתמכות על המידע והנתונים המוצגים בו. האתר איננו נושא באחריות על המידע המוצג בו והאחריות הינה על המשתמש/ת.